İslam tarihinin önemli kişilerinden olan Şebib Bin Osman Rahbi, Şafii ile hadis mezhebine mensup olmakla birlikte fıkıh ilmi âlimi olarak bilinmektedir. Doğum tarihi ve doğum yeri hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Künyesine baktığımızda ise kaynaklarda Ebul Meali yazdığını görmekteyiz. Gerçek ismi ise kaynaklara baktığımızda Şebib bin Osman bin Saliih olarak yazdığını görmekteyiz. Rahbe köyü civarından olduğu için kendisine Rahbi lakabı verilmiştir. Küçük yaşlarda ilim ile ilgilenmeye başlamış ve bu uğurda birçok yerde birçok dönemin önde gelen âlimlerinden ilim dinleyip öğrenmiştir.
Şebib Bin Osman Rahbi ve Hayatı
Şebib Bin Osman Rahbi’nin hayatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda birçok irfan yerini ziyaret etmiş olduğunu görmekteyiz. Gittiği yerlerde dönemin önemli âlimlerinden hadisi şerif öğrenmekle birlikte ilim konusunda da önemli ölçüde faydalanmıştır. Bu âlimler ise başta Ebu Abdullah Huseyn bin Muhammed Musul olmak üzere; Huseyn bin Ahmed bin Talha Naili ile Ebu Abdullah Muhammed bin Ebi Nasr Humeydi gibi daha birçok önemli âlimden ilim konusunu dinleyip öğrenmiştir. Hocalarından duyduğu her şeyi yazıp sonrasında ezberlemesi ile bilinmiştir. İbadetine son derece bağlı bir âlim olarak tanınmış ve Allah yolunda Allahın dinine daha güzel hizmet edebilmek adına çok fazla çalışmaya gayret göstermiştir. Özellikle fıkıh ilmi ve hadis ilmi konusunda o kadar fazla bilgili olmuş ki bu ilimlerde adeta yüksek mertebelere ulaşmıştır.
Şebib Bin Osman Rahbi ve Vefatı
Hayatı boyunca ilim konusunda ders verdiği insanlara ve çevresine dinin güzelliklerinden bahsetmiş ve nasihatler etmiştir. Yardımsever ve dürüst olmasıyla tanınmış aynı zamanda dünya malında gözü olmadığı için fazlasını yardıma muhtaç insanlara dağıtması ile bilinmiştir. Şebib Bin Osman Rahbi’nin vefatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda M.1093 (486) senesinde hayata gözlerini yummuş olduğu yazılıdır. Kendisinin ayrıca birçok değerli eseri bulunmaktadır. İlk olarak karşımıza Fevaid adlı eseri çıkmaktadır. Bu eserinde fıkıh ilmi konusuna dair yazıları kaleme almıştır. Hiçbir zaman yaşadığı dönem boyunca haramdan uzak durmuş ve haramın ne kadar kötü bir şey olduğunu çevresindekilere anlatmaya çalışmıştır.