İslam tarihinin önemli isimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Şems-ül-Eimme Hulvani, Hanefi mezhebine mensup ve fıkıh ilminde önemli bir âlim olarak bilinmektedir. Künyesine baktığımızda kaynaklarda Ebu Muhammed yazılı olduğunu görmekteyiz. Lakabı ise Şemsül Eimme olmakla birlikte Şemsuddin olarak bilinmektedir. Gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda Abdulaziz bin Ahmed bin Nasr el Hulvani el Buhari olarak yazılı olduğunu görüyoruz. Doğum tarihi ve doğum yeri konusunda kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Bununla birlikte hulvani adıyla anılmış olmasa da tatlıcı anlamına gelen halvani adıyla da anılmıştır. Küçük yaşlarda ilme olan merakı ile ilim öğrenmeye başlamıştır.
Şems-ül-Eimme Hulvani ve Hayatı
Şems-ül-Eimme Hulvani’nin hayatı konusuna baktığımızda ise küçüklüğünden itibaren ilim dalları ile yakından ilgilendiğini anlamaktayız. Yaşadığı dönemin önde gelen âlimlerinden fıkıh ilmi ve hadis ilmi öğrenmekle birlikte daha çok ilim dallarını da keşfetmiştir. Ebu Ali en Nesefi gibi önemli bir âlimden fıkıh ilmini dinleyip öğrenmiş ve dersler almıştır. Muhammed bin Salih den ise hadis ilmini dinleyip öğrenip ders almıştır. Bunlarla birlikte daha birçok dönemin önde gelen bilginlerinden ilime dair birçok konuda faydalanmıştır. Kendisinden de başta babası olmak üzere birçok âlim ilim konusunda dersler almış ve öğrenmiştir. Sadece fıkıh ilminde âlim olmamış hadis ilminin yanı sıra daha birçok farklı dallardaki ilimlerle de yakından ilgilenmiş ve öğrenmiştir.
Şems-ül-Eimme Hulvani ve Vefatı
Yaşadığı dönemin en önemli ve en büyük âlimi olarak bilinmektedir. Şems-ül-Eimme Hulvani’nin vefatı konusuna baktığımızda ise vefat tarihi ve vefat yeri ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bir rivayete göre ise Keş şehrinde olduğu dönemlerde orada hayata gözlerini yumduğu ve sonrasında da Buhara ya defnedildiği söylenmiştir. Yine de vefatı konusunda herhangi net bir bilgiye rastlanılmamıştır. Onun vefatından sonra ise birçok âlim ondan saygı ile bahsetmiş ve söylemlerde bulunmuştur. Hayatı ile ilgili bilgi olmadığı gibi neden vefat ettiği ile ilgili de bir bilgi yoktur. Bizler sizlere araştırıp bulduğumuz kaynaklarda yazılan bilgileri aktardık. Yine kaynaklarda kendisine ait herhangi bir eseri de bulunmamaktadır.