İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Şerif Hasen Bin Muhammed, tarihin önemli fıkıh ilmi âlimlerinden biri olarak bilinmektedir. Şafii mezhebine mensup olmasıyla bilinen âlimin gerçek ismine baktığımızda ise kaynaklarda Hasen bin Muhammed bin Eyyub bin Muhammed bin Huseyn bin İdris Huseyni olduğunu görmekteyiz. Şerif ismi ile o dönem anılmış olmakla birlikte M.1365 (767) senesinde Kahire’de dünyaya gözlerini almıştır. Sevgili Peygamberimizin Hz.Huseyne kadar soyunun dayandığı kaynaklarda ifade edilmiştir. Küçük yaşlarda ilme olan merakı başlamış ve bunu ileriki dönemlerde de devam ettirmiştir. Kahire de büyümüş ve orada yetişmiştir.
Şerif Hasen Bin Muhammed ve Hayatı
Şerif Hasen bin Muhammed’in hayatı konusuna baktığımızda ise dönemin birçok âliminden ilim konusunda faydalandığını görmekteyiz. Öncelikli olarak Kur’anı Kerimi okuyup güzel bir şekilde ezberlemiş ve sonrasında da önde gelen âlimlere ezberden okumuştur. Beycuri başta olmak üzere Ebnasi gibi dönemin önde gelen bilgin ve âlimlerinden fıkıh ilmi konusunda dersler almış kendini geliştirmiştir. Bu âlimlerden başka daha birçok önemli âlimlerden de ilim dallarını dinleyip öğrenmiştir. Bu âlimler ise başta Bedreddin tanbezi olarak üzere; Bülkini, Zeynuddin Antaki gibi önemli isimlerdir. Bazı âlimlerden nahiv ilmini dinleyip öğrenmekle birlikte başka âlimlerden de hadisi şerifi dinleyip öğrenmiştir. Önemli âlimlerden icazet alması ile birlikte zaman geçtikte ilim konusunda kendisini fazlasıyla geliştirmiş ve büyük bir âlim olmuştur. Daha sonrasında ise kişilere ilim konusunda ders vermeye başlamıştır.
Şerif Hasen Bin Muhammed ve Eserleri
İki defa hacca gitmiş ve birçok âlim onun derslerine girip ilim öğrenmiştir. Kendisinden birçok âlim yine aynı şekilde hadisi şerifi dinleyip öğrenmiştir. Çok sabırlı ve bir o kadarda yardımsever bir kişiliği olduğu söylenmiştir. Şerif Hasen bin Muhammed’in vefatı konusunda kaynaklarda M.1461 (866)senesinde hayata gözlerini yumduğu yazılı olmaktadır. Vefat yeri ve vefat sebebi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fıkıh ilmi konusunda son derece üstün bilgilere sahip bir âlim olmakla birlikte ibadetlerini eksiksiz yerine getiren bir insan olmuştur. Şerif Hasen bin Muhammed’in eserleri ise kaynaklarda yerini almıştır. Başta Şerhu Tenkihil lübab lil Iraki adlı eseri olmak üzere; Şerhül ibriz adında da bir eseri kaynaklarda yer almaktadır.