İslam tarihinin önemli isimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Şeyh Bedreddin, filozof ve Osmanlı mutasavvıfı olarak bilinmektedir. 1359 senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Abdülaziz onun atası olarak bilinmektedir. Yunanistan bölgesinde doğmuş olmakla birlikte babası ise Abdülaziz in oğlu İsrail olarak kaynaklarda ifade edilmiştir. Edirne nin Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Simavna bölgesine yerleşmişlerdir. Bedreddin, öğrenimine babasının yanında başlamış sonrasında ise o dönemin önemli hocalarından ders almıştır. İlime olan merakından sonrası dönemin önemli ismi olan Mevlana Yusuf dan nahiv ilmi ve sarf ilmini dinleyip öğrenmiştir. Bununla birlikte ilim dallarına olan ilgisi daha da artmış ve hocasından fıkıh ilmini de dinleyip öğrenmiştir.
Şeyh Bedreddin ve Hayatı
Şeyh Bedreddin’in hayatı konusuna baktığımızda ise kaynaklarda onun önemli bir Osmanlı tasavvufu olduğunu ve ilim çalışmaları yapmış olduğunu görüyoruz. Kendisi ilim dallarının yanında önemli isimlerden matematik ve astronomi konularında da dersler almıştır. İleriki dönemlerde lakabı ise Bedreddin Simavi olmuş ve sonrasında hep bu isim ile anılmıştır. Daha sonrasında Kahire ye seyahati olmuş ve burada Şeyh el mantıki kendisine hayran kalmış ve sonrasında da onu öğrencisi olarak alıp ders vermiştir. Daha sonrasında ise Sultan Berkuk da onun başarılarına hayran kalmış ve oğluna ders vermesini istemiştir. Bunun içinde kendisini saraya davet etmiş ve ardından Bedreddin bu görevini yapmak üzere üç yıl kadar saray da onun oğluna ders vermiştir. Burada kaldığı süreç içinde evlenmiş ve ilim, tasavvuf konularında daha da âlim haline gelmiştir.
Şeyh Bedreddin ve Vefatı
Tasavvuf ile ilgilendiği dönemlerde birden yönünü değiştirmiş ve Ahlatlı Şeyh Hüseyn in tarafına geçmiştir. Bundan sonrasında ise kahire ye geri dönmüş ve şeyhinin vefatı üzerine kendisi şeyh makamına geçmiştir. Sonrasında Edirne’ye dönmüş ama bazı şeylerle arası açık olunca oradan Konyaya geçmiştir. Burada isyanları başlatan kişi ile tanışmış ve konuşmuştur. Sonrasında izmire geçmiş ve burada da isyan başlatanlar ile görüşmüştür. Bu dönemde şeyh Bedreddin isyanı diye tarihe geçen olay gerçekleşmiştir. Mehmet Çelebi ile girdiği savaşta mağlup edilerek sürgüne gönderilmiştir. Şeyh Bedreddin’in vefatı ise isyan zamanlarında yaşanmıştır. Sonrasında göz hapsinde bulunduğu yerden kaçmış ve Kastamonu’ya gitmiştir. Bu belirttiğimiz üç isyanda yaşanırken Sultan Mehmed isyan çıkaranlara karşı güçlü bir kuvvet göndermiş ve başarı elde etmiştir. Yakalanan Bedreddin için sorgu yapılmış ve bunun sonunda da idamı gerçekleşmiştir.