Şeyh Hürr’ü Amuli Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam tarihinin önemli isimlerinden olan Şeyh Hürr’ü Amuli, muhaddis ve fakih olarak karşımıza çıkan bir âlimdir. İsmine baktığımızda ise kaynaklarda Muhammed bin Hasan bin Ali bin Muhammed bin Hüseyin olarak yazılı olduğunu görmekteyiz. 1033 senesinde dünyaya gözlerini açmıştır. Hicri zamanına göre on birinci yüzyılda yaşamış bir kişidir. Ailesi ve kökeni hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Lübnan da dünyaya gelmiş ve orada büyüyüp yetişmiştir. Kimlerden ders almış veya kimlerin soyundan gelmiş gibi konular kaynaklarda yer almamaktadır. Kaynaklarda Hasan Hürü Amuli babası olarak geçmektedir ve ilk olarak öğrendiği bilgileri babasından öğrenmiştir.

Şeyh Hürr’ü Amuli ve Hayatı

Şeyh Hürr’ü Amuli’nin hayatı konusuna geldiğimde ise maalesef ki kaynaklarda detaylı bir bilgiye rastlayamamış bulunmaktayız. Küçüklüğünden itibaren ilim dalları ile yakından ilgilenmiş ve kırk yaşlarına kadar da o dönemin önde gelen büyük âlimlerinden dersler almıştır. Şeyh Huseyn Zuheyri başta olmak üzere; Ağa Huseyn Hansari, Molla Muhammed Kaşi gibi dönemin önemli ve değerli âlimlerinden ilim konusunda birbirinden farklı dersler alıp öğrenmiştir. Kendisi büyük bir âlim olduktan sonra o dönemin talebelerine de ders vermiş ve birçok âlimden de ondan faydalanmıştır.

Mevla Muhammed Kazvini başta olmak üzere; Seyyid Muhammed Rezevi Meşhedi gibi isimler kendisinden ders almış ve çok şey öğrenmiştir.

Şeyh Hürr’ü Amuli ve Eserleri

Yaşamı boyunca birçok önde gelen âlimlerden ders almış ve kendi döneminin önemli âlimleri arasında yerini almıştır. Kendisinden de ders alan bilgi öğrenen ve onu örnek alan birçok âlim bulunmuştur. Şeyh Hürr’ü Amuli’nin eserleri konusuna baktığımızda ise kaynaklarda birden fazla eseri olduğu yazılı olmaktadır. Şimdi sizlere bu eserlerinin bir kısmından bahsedeceğiz.

  • İlk olarak karşımıza Tevaturul Kur’an adlı önemli eseri çıkmaktadır.
  • Bir diğer kıymetli eseri ise İsbatul Hudat bin Nususi vel Mucizat olmaktadır.
  • Bir diğer eseri ise Divanı Şiir olmakla birlikte bu eserinde adından da belli olduğu üzere yazdı şiirleri derleyip toplayarak kaleme almıştır.
  • Men la yahzeruhul imam adlı bir başka eseri de kaynaklarda yerini almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir