Şeyh Hüsameddin Mankpuri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Şeyh Hüsameddin Mankpuri, tasavvuf ilminin önemli isimlerinden biri olarak tanınmıştır. Doğum tarihi ve doğum yeri ile ilgili herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. İsmine baktığımızda ise kaynaklarda Şeyh Husameddin olarak geçtiğini görmekteyiz. Mankpur şehrinden geldiği için nispeten Mankpuri denildiği söylenmektedir. Kendi döneminde en önde gelen âlimler arasında yerini almıştır. Batini ve zahiri ilimleri hakkında çok fazla bilgi sahibi bir kişi olduğu kaynaklarda ifade edilmektedir. Çok ibadet etmeye düşkün olmakla birlikte dünyevi mala mülke de değer vermeyen bir kişi olarak tanınmıştır. Vefatı ve vefat sebebi ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanılmamıştır.

Şeyh Hüsameddin Mankpuri ve Hayatı

Şeyh Hüsameddin Mankpuri’nin hayatı konusuna baktığımızda ise kaynaklara göre oldukça yardımsever ve bir o kadarda bilgili bir âlim olduğunu anlamaktayız. Kendi döneminde çok fazla öğrenci yetiştirmiş ve tasavvuf yolunda ilerlemeye devam etmiştir. Dönemin önde gelen âlimleri de onunla ilgili her zaman çok bilgili olduğunu ve çok öğretici olduğunu söylemişlerdir. Her sabah kuşluk vaktinde Kuranı Kerimi okurmuş ve ibadet edermiş. Hayatının çoğunu hem ibadet ederek hem de ilim çalışmaları ile geçirmiştir. Kendi döneminin en büyük ve en bilgili tasavvuf âlimi olarak bilinmiştir. Tek bir tane ve değerli bir eseri bulunmaktadır. Hindistan’da yetişen büyük âlimlerinden biri olarak anılmıştır.

Şeyh Hüsameddin Mankpuri ve Eserleri

Kaynaklara baktığımızda kendisinin en büyük ve en kıymetli bir tane eseri olduğunu görmekteyiz. Bu eseri de kendisine ait olmamakla birlikte ona hayranlık ve saygı duyan bir talebesi tarafından kaleme alınmıştır. Eserin içeriğinde ise hocasının kıymetli ve önemli sözleri geçmektedir. Şeyh Hüsameddin mankpuri’nin eserleri konusuna baktığımızda kendisine ait değil ama talebesinin ona hitaben bir eser yazmış olduğunu görmekteyiz. Bu eseri ise Refikül arifin adlı bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Vefat tarihi ve vefat yeri ile ilgili herhangi bir bilgi kaynaklarda yer almamaktadır. Kendisinin rivayete göre dokuzuncu asrın ortalarında vefat ettiği söylenmektedir. Maalesef ki konu ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir