Hicri 306 senesinde İran’ın Kum şehrinde dünyaya gelen Şeyh Saduk, dönemin ünlü İslam âlimlerinden birisidir. Kum şehri başkent Tahran’a 135 km uzaklıkta bulunan küçük bir şehirdir. Kum şehri geçmişte olduğu gibi bugün de ilim şehri olarak tanınmaktadır. Kum şehri geçmişte Şia kültürünün başkenti olma özelliğini taşımaktadır. Bu sebeple bu şehirden birçok İslam âlimi yetişmiştir. Dönemin hadis, fıkıh, felsefe ve tarih dersleri bu şehirde verilirdi. Yaşadığı dönemde Emevi-Abbasi zulmü en üst seviyeye ulaştığı zamanda Ehlibeyt masum insanları İslami hakikatleri anlatmak maksadıyla çeşitli bölgelere dağılmıştır. Dönemin meşhur âlimleri bu topraklara defnedilmiştir. Tarih kaynaklarına göre 700’ün üzerindeki din âliminin kabri Kum şehrinde yer alır.
Şeyh Saduk’un Doğumu
Uzun yıllar çocuğu olmamasından dolayı Şeyh Saduk bu durumdan son derece müteessir oluyordu. 50 yaşını aşmış olan babası bu yaştan sonra artık çocuğunun olmayacağını düşünmeye başlamış ve üzüntüsü kat be kat daha fazla artmıştır. Buna rağmen Allah’ın merhametinden her zaman ümitli olan babası bu kapsamda Allah’a sürekli dua ediyordu. Bir gün dönemin meşhur âlimlerinden birisi olan İmam Zaman’a mektup yazarak çocuğunun olması için kendisine dua etmesini rica etti. Sırada Kum şehrinden Irak’a giden bir kabileye mektubu emanet etmiştir. Mektubu İmama ulaştıran aracı 3 gün Irak’ta kaldıktan sonra imamın Şeyh Saduk’un babasına dua ettiği yönünde haber getirdikten sonra Irak’tan ayrılmıştır. Babasına yakında erkek bir evlada sahip olacağı yönünde haber gönderilmesini istemiştir. Yakın bir zamanda Şeyh Saduk’un doğumu gerçekleşmiştir.
Şeyh Saduk’un İlk Gençlik Yılları
Şeyh Saduk’un ilk gençlik yılları İslami hususları öğrenmekle geçiyordu. Babası, O’nun büyük âlimlerden dersler alması için girişimlerde bulunuyor, ilmi yönünü kuvvetlendirmek için her türlü adımı atıyordu. Anne ve babasının güzel ahlaki çatısı altında örnek bir fert olarak yetişmiştir. İlk tahsilini babasından alan Şeyh Saduk uzun yıllar tahsil hayatını Kum şehrinde sürdürmüştür. İlmi tahsilini belli bir seviyeye ulaştırdıktan sonra dini ilimleri tamamlamak üzere çevre şehirlere sefere çıkıştır. Çıktığı seferlerde amacı iyi bir hadis âlimi olmaktı. Ulaştığı ilmi ders aldığı büyük İslam âlimlerine borçlu idi. Birçok âlimden ders aldığı için hangisinden icazet aldığı ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.
Şeyh Saduk’un Dini Hizmetleri
Şeyh Saduk’un dini hizmetleri tahsil hayatını tamamlamayı müteakip talebe yetiştirmeye odaklanmıştır. Gerek medrese derslerinde gerekse de çeşitli beldelerde sohbet ve vaazlar ile İslami ahlak ve hususları insanlara anlatmaya çalışmıştır. Yetiştirdiği talebeler de kendisi gibi büyük bir âlimdir. Şeyh Saduk’un hayatı ile ilgili yazılmış eserlerde kendisinin 252 büyük âlimden ders aldığı anlaşılmaktadır. Son derece cömert ve takva sahibi bir kişiliğe sahip olan Şeyh Saduk hayatını İslam dinine hizmet ekseninde geçirmiş ve bu kapsamda talebeler yetiştirmiştir.