1066 senesinde Teberistan’da, bazı kaynaklara göre ise İsfahan ve Kaşan’da doğduğu rivayet edilen Şeyh Tabersi Tefriş şehrinde dünyaya gelmiştir. Kendisi İslam dinine hizmet yolunda bir hayat sürerek 90 yaşında Hakk’a yürümüştür. Meşhed’de uzun zaman kaldığı yönündeki rivayetlerden dolayı Meşhedi ya da Radavi olarak da ifade edilir. Yaşadığı dönemde devrin meşhur alimlerinden çeşitli alanlarda dersler almıştır. Dini eğitimini tamamlamayı müteakip Horasan’da hocalık yapmaya başlamıştır. Sonraki dönemlerde yaşadıkları dönemde hayırla yad edilen talebeler yetiştirmiştir. 1154 senesinde bir kurban bayramı gecesinde vefat eden Şeyh Tabersi’nin cenazesi Meşhed’e nakledilerek Katlgah olarak bilinen yere, İmam Ali Er-Rıza’nın abdest aldığı yere defnedilmiştir.
Şeyh Tabersi nin İlmi
Şeyh Tabersi’nin ilmi yaşantısı Tefriş şehrinde devam etmiştir. Yaşadığı dönemde meşhur alimlerden ders almış, hadis, fıkıh, Kuran-ı Kerim ve kıraat dersleri almıştır. Dini ilimlerin yanında fen ilimlerinde de kendini geliştirmiş olan Şeyh Tabersi medrese eğitimine hususi önem vermiştir. Bu kapsamda Tefriş’te bulunan medresede İslam dini ile ilgili dersler almış ve ilmini bu medresede tamamlamıştır. Burada eğitim aldığı dönemde civar yerleşim yerlerindeki din alimleri ile de görüşen ve Onlardan dersler alan Şeyh Tabersi çeşitli dini münazaralarda bulunmuştur. Geçmiş dönemdeki bazı din alimlerinin bir kısım görüşlerine şerh düşen Şeyh Tabersi bunun nedenlerini de yazmış olduğu eserlerde izah etmiştir.
Şeyh Tabersi’nin Eserleri
Şeyh Tabersi’nin eserleri incelendiğinde tefsir alanında çalışmalarının ağırlıkta olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde şii dünyasının hocası olarak da nitelendirilebilecek unvana kavuşmuştur. Yazmış olduğu eserlerin bir kısmı Farsçaya çevrilmiştir. Yazmış olduğu eserlerde Peygamber Efendimiz, kızı Hz. Fatıma ve çeşitli imamlarla ilgili biyografik çalışmalara da imza attığı görülür. İslam dinine önemli eserler bırakarak katkı sağlamış olan Şeyh Tabersi’nin eserlerinden bir kısmı günümüze kadar da ulaşmayı başarmıştır. Yaptığı sohbetlerde ve yetiştirdiği talebelere ettiği nasihatlerden anlaşıldığı kadarıyla Şeyh Tabersi’nin hayatı Kuran’ın doğru anlaşılası yönünde hizmetle geçmiştir. Yazdığı eserlerde de bu kapsamda hizmet gerçekleştirdiğini anlayabiliriz. Yaşadığı devirde halkın yanında devletin önde gelenlerinden de ciddi saygı ve hürmet görmüştür.