Sıddık Zade Ahmed Reşid Efendi; büyük bir Osmanlı âlimidir. 1171(m.1757) yılında İstanbul’da dünyaya gelen değerli âlim, şeyhülislam makamının yüz üçüncü üyesidir. İsmi Ahmed Reşid olup meşhur olduğu künye Sıddık Zade’dir. Kendisi Osmanlı dönemi Sultan Birinci Abdülhamid Han devrinde kadı askeri olan Mehmet Sıddık Efendi’nin oğludur. Kadılık dâhil birçok vazifeyi yerine getirdikten sonra, 1250( m.1834) yılında doğduğu yer olan İstanbul’da vefat etmiştir. Kkabristanı Eğri kapı yakınlarında Toklu dere kabrinin civarındadır.
Sıddık Zade Ahmed Reşid Efendi Biyografisi
İstanbul’da dünyaya gelen, Sıddık Zade Efendi, ilim konusuna daha çocuk yaşta merak sarmıştır. İlim öğrenme konusunda çok arzulu olan âlim, ilk eğitimini babasından almıştır. Daha sonra dönemin ünlü âlimlerinden diğer ilim derslerini alarak girdiği imtihanları kazanmıştır. İlmiye mesleğine başlayıp müderris olduktan sonra kendisi de talebe yetiştirmeye başlamıştır. Kadılık üzerine eğitimlerini tamamladıktan sonra, ilk olarak İzmir kadılığına daha sonra 1220(m.1805) yılında Ordu kadılığına getirilmiştir.
Sıdık Zade; bazı yerlerde kadılık vazifesini yerine getirdikten sonra İstanbul ve Mekke i Mükerreme kadılıklarında da görev yapmıştır. 1231(m.1815)senesinde ise Anadolu da ve Rumeli de kadı askeri olmuştur. Bir zaman yaptığı görevden alındıktan sonra 1236 (m.1822)yılında tekrardan Rumeli’de kadı askerliği görevine getirilmiştir. Daha sonra Yasinci zade Abdülvehhab Efendi’nin 1238 yılında görevden alınmasının üzerine şeyhülislamlık makamı kendisine verilmiştir.
Şeyhülislam vazifesini yaptığı sürece, ulema sınıfını sürekli olarak korumuştur. Ayrıca farklı nedenlerden dolayı değişik bölgelere gönderilen âlimlerin İstanbul’a dönmeleri sağlamıştır. Vazife aldığı makamda adaletli, merhametli ve şefkatli davranışları ile çevresindekilerin saygı ve sevgisini kazanan Sıddık Zade, aynı zamanda dönemin padişahının da takdir ve iltifatını almıştır.1239 yılında ise Şeyhülislamlık görevinden alınmıştır.
Sıddık Zade Ahmed Reşid Efendi’nin Son Zamanları
1239 yılında Şeyhülislam vazifesinden alınan Sıddık Zade Ahmet Raşid Efendi, bundan sonraki zamanını Rumeli hisarında bulunan evinde geçirmiştir. Bu dönemde zamanının büyük bir kısmını ibadetle geçirmiş ve bir süre sonra da hastalanmıştır. Nakli ve alkil imlerde derin bir bilgiye sahip olan ünlü âlim, fıkıh konusunda da ihtisas sahibiymiş. Hastalığının ardından 1250( m.1834) yılında vefat etmiş ve ulema tarafında cenaze namazı kılınmıştır. Ve vasiyeti üzerine Eğri kapı /Toklu dere kabri civarına defnedilmiştir. Kaynaklar incelendiğinde eserleri ile ilgili bir bilgiye ulaşılamamıştır.