Şiilik Mezhebi Nedir?

Birçok insan Şiilik mezhebi nedir? sorusunun cevabını aramaktadır. Şiilik, Hicri dönemin de birinci asrın son çeyreği 8.yüz yıl zamanın da peygamber efendimizin tutkusuyla ve islamın asıl kimliğini belirleyecek fikirler ile köleler arasında oluşmuş bir mezhebe verilen addır. Bu düşünceler hicrin ikinci asrının zamanın da Hz. Ali`nin soyları ile ilişkilendirilmiştir. Sasani kültüründe bulunan motifler ve desenle bu mezhep de tercih edilmektedir. Bu motifler ve desenler bir bütün edilerek bu mezhep oluşturulmuştur. Şiiliği kanıtlayacak olan bazı şeyler bulunmaktadır. Bunlardan biri Peygamber efendimiz Hz. Muhammed`in dini deliller ile bizzat halife olduğuna inanılmıştır. Ayrıca kıyamet vaktine kadar onun soyundan gelineceğine inanılmıştır. İmamların masum ve günahsız olduklarına inandırılan mezhep, Şiilik mezhebidir.  Bu mezhep Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in zamanlarından itibaren kurulmuş bir mezheptir. Peygamber efendimiz HZ. Muhammed`in emirleri ile Hz. Ali’yi mezhebin imamı olarak seçmişlerdir. Bu imam seçme işlemleri Veda Haccında Hum yerinde gerçekleşmektedir.  Şiilik Mezhebi Nedir?

Şiilik ve Alevilik

Alevilik Arapça kökenli bir kelimedir. Alevilik, İmam Ali’nin soyundan gelen kişilere verilmiş olan bir addır. Alevilik bir mezhep değildir. Veya bir tarikat da değildir. Alevilik bir meşrep olarak bilinmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed`in soyuna bağlı olunan Alevi ocak sistemi olarak adlandırılmaktadır. Alevi kelimesi Ali isminden türetilmiştir. Şiilik ve Alevilik arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar:

1.Şiilik mezhebinde ibadet camilerde yapılırken, aleviler de cem evi denilen yerde yapılmaktadır.

  1. Şiilik mezhebinde ibadet için bir hoca bulunmaktadır ama Alevilik de hoca yerine dede denilen kişi bulunmaktadır.
  2. Şiilik mezhebinde ibadete çağırılmak için ezan vardır ama Alevilik de ibadete çağırılmak için hiçbir şey yoktur.
  3. Şiilik de ibadet kadın erkek ayrı şekilde yapılmaktadır., Alevilik de ibadet kadın erkek karışık bir şekilde yapılmaktadır.
  4. Şiilikte ibadet yapılırken kıbleye yani kabeye dönük bir şekilde yapılmaktadır. Alevilik de ise kişiler yüz yüze bakarak ibadet yapmaktadırlar.
  5. Şiilik de kişiler ramazan orucu tutmaktadırlar. Aleviler ise matem orucu tutmaktadırlar.
  6. Şiiler ibadetlerini Arapça ve Farsça yapmaktadırlar. Aleviler ise ibadetlerini ana dilleri ile yapmaktadırlar.
  7. Şiilik de ibadet yaparken müzik dinlemek günah kabul görülmüştür. Alevilik de ise müziksiz ibadet yapılmamaktadır.
  8. Şiilik de ibadet yapan kadınların tesettürlü olmaları gerekmektedir. Alevilik de ise kapanma gibi bir şart bulunmamaktadır.
  9. Şiiler şeriatı savunmaktadırlar ama Aleviler laikliği savunmaktadırlar.

Caferi Mezhebi

Birçok kişi Caferi mezhebinin ne olduğunu merak etmektedirler. Caferi mezhebi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in uzaktan torunu olan Caferi sadık soylarından ve bu soylar zaman içerisinde sistemleştirerek oluşturdukları bir mezheptir. Bu mezhep diğer dini mezheplerle fazla farkı bulunmayan bir mezheptir. Bu mezhep de sabah namazları hariç diğer vakit namazları cem edilerek kılınmaktadır. Bu mezhep de vakit namazlarını birleştirerek kılmak farz kabul görülmüştür. Caferilik ile Alevilik arasında çok fazla fark bulunmaktadır. Bu farklardan biri, Caferilik Sünnilik mezhebine yakın bir mezheptir ama Alevilik öyle değildir. Caferi mezhebinde bulunan kişiler ibadet yapabilmek için camileri tercih etmektedirler, Caferiler ise cem evlerini tercih etmektedirler. Ama Caferilerin kendi camileri bulunmaktadır ve onları tercih etmektedirler. Bunun nedeni ise Caferilerin namaz kılışlarının farklı olmasıdır.

Şia Mezhebinin Temel Görüşleri

Çoğu kişi Şia mezhebinin temel görüşleri hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Şia da özgür bir sünnet anlayışı benimsenmektedir. Bu mezhepte Hz. Ebubekir ve Peygamber efendimiz Hz. Muhammed çok önemli kişilerdir. Ayrıca bu mezhep de İslam anlayışı da önemsenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir