Siracüddin Hımsi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Şafii mezhebi temsilcilerinden olan Siracüddin Hımsi, âlim olmasının yanında başarılı bir fıkıh bilgini olarak bilinmektedir. Asıl ismi Ömer bin Musa bin Hasen bin Muhamed el  -Kureyşi el –Mahzuni el – Hımsi el-Kahiri olarak kaynaklarda gösterilmektedir. Siracüddin lakabı ile tanınan âlimin künyesi ile Ebu Hafs soyuna dayanmaktadır. Siracüddin Hımsi, 777(m.1375) senesinde Ramazan-ı Şerif ayında doğmuş, hayatta ilmi bilgisi ile yer edinmektedir. Hıms doğumlu olan âlim, kuran-ı kerim hıfzı ve tefsir ilimlerini ezbere biliyor, eğitim hayatı boyunca sürekli olarak başarı ivmesi kaydeden bir yapısı vardı. Kuran-ı Kerim ilmini Alaüddin er- Radini ‘den öğrenerek kültür haznesine çok geniş bir misyon kazandırmıştır. İmam,Minhac, Asli,İbn-i Malik’in Elfye’sini  ve edrüddin daha pek çok ilmi  kitabı  okuyuü  hatmederek adeta  bu ilimleri  yeniden  yorumladı.  Serraac, Bükini ,Bedrüddin bin Ebi’l –Beka  gibi alanında  meşhur  ve bilgili  çok sayıda alimle  görüşme  fırsatı yakaladı.

Siracüddin Hımsi İslami Kariyeri ve Başarılı Alimlik Vasfı

800(m.1397) senesinde babasıyla Hama’ya gitme şerefine nail olan Siracüddin Hımsi; orda da Şeraafüddin Şerişi ve Şihabüddin Zühri gibi alanında ün kazanmış âlim ve bilginden tefsir ilimlerini hatmetme imkânı bulmyştur. Tasavvuf ilimlerini, Zeynuddin Ömer Kureşid Şihabuddin b. Hıca ve Zühri’den öğrenmiş, Arap dili edebiyatını ise Antaki Ebyari ‘den almıştır. Sonrasında da mesleki kariyerinde yüksek makamlara gelmiştir. Hayatı boyunca daha pek çok fıkıh ilmi ve hadisi bilgisi desteği aldığı alanında yetkin ve ün kazanmış âlimler vasıtası ile Hımsi başarılı bir ilim kariyeri safhası geçirdi. Ayıca alim Antaki  Ebyari’den  Arab dili ve edebiyatı tahsili alarak  daha  donanımlı ve  bilinçli bir hal aldı.

Zeynüddin Iraki’den Elfiye’yi okudu ve âlim icazet  (diploma)alarak ulvi nitelikte bir âlim olma özelliği kazanmış oldu. Fetva ders okutma işlevleri ile medreselerde ders okutma imkânı bulan âlim, çok defa hacca gitti.  Meklei Mükerrreme’de   mücavir  sıfatı ile  kalan alim, bn-i Cezeri’nin ,Zeynüddin Rıdvan’ın  hadis-i  şerif   derslerini  dinlemesine öncelik etti. Şamda da ilim öğrenen,  çevresindekilere güzel ahlak, ibadetin önemi ve doğruluk aşılayan âlim, Dımeşk, Trablus, Halep kadılıklarında bulunma imkânı yakaladı. Beyt-ül  -makdie’deki  Selahiye Medresesi’nde baş müderrislik yapan Siraccüddin Hımsi, ömrünü İslami   ilimler ve  fıkıh  bilimlerine  adamıştır.

Siracüddin Hımsi Eserleri

Siracüddin Hımsi’nin pek çok eseri bulunmaktadır ve bunlar arasında; Zad ul fakir, Tevdihul mübhem vel mechulü ala minhacil usul lil Beydavi,  Es ühüb ül aliyee, Safvet  ül esfıya fi hulusat  il  evliya,  Sütur il a’lam fi meban  il man vel  islam, Şerhul Minhac lin  Nevevi ve Zeynüddin Iraki’den Elfiye’yi okudu ve âlim icazet  (diploma)alarak ulvi nitelikte bir âlim olma özelliği kazanmış oldu. Fetva ders okutma işlevleri ile medreselerde ders okutma imkânı bulan âlim, çok defa hacca gitti.  Meklei Mükerrreme’de   mücavir  sıfatı ile  kalan alim, bn-i Cezeri’nin ,Zeynüddin Rıdvan’ın  hadis-i  şerif   derslerini  dinlemesine öncelik etti. Şamda da ilim öğrenen,  çevresindekilere güzel ahlak, ibadetin önemi ve doğruluk aşılayan âlim, Dımeşk, Trablus, Halep kadılıklarında bulunma imkânı yakaladı. Beyt-ül  -makdie’deki  Selahiye Medresesi’nde baş müderrislik yapan Siraccüddin Hımsi, ömrünü İslami   ilimler ve  fıkıh  bilimlerine  adamıştır.

Siracüddin Hımsi Eserleri

Siracüddin Hımsi’nin pek çok eseri bulunmaktadır ve bunlar arasında; Zad ul fakir, Tevdihul mübhem velmechulu ala minhacil usullil Beydavi,  Es Şühüb ül aliyee, Safvet  ül esfıya fi hulusat’il  evlıya,  Sütur il alam fı meban  il man vel  islam, Şerhul Minhac lin  Nevevi sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir