Ünlü fıkıh âlimlerinden olan Süleyman Bin Davud Ebu Eyyub El -Haşimi dönemin meşhur âlimlerinden olarak gösterilmektedir. İslami bilgin olarak göstermiş olduğu çaba, İslami bakış açısı ve her türlü ilim çalışması âlimin yaşamı boyunca ilgilendiği yegâne konuların başında gelmektedir. Âlimin künyesi Ebi Eyyub el‐Haşimi soyuna dayanmakta ilmi kudret-i âlimin sıkça takip edilmesine neden olmaktadır. Yaşamını ibadetlerle, namaza, Kur-an tilaveti üzerine inşa eden âlim her adımda yeniden İslami ilim neferi olarak çerçevesine iyi ahlak ve dürüstlüğü aşılamaya devam etmiştir. İmamı Şafii mezhebinin en tanınmış âlimlerinden olarak iz bırakan Haşimi, talebelerine verdiği derslerle engin fıkıh ilmi mucitliği ile adeta döneme damga vurmayı başarmıştır. Süleyman Bin Abdurrahman bin Ebu Zinad, ibrahim bin Sa’id,Ismail bin Ca’fer, Anzer bin Kasım ve Süfyan bin Uyeyne gibi dönemin en ünlü ve merakka takip edilen alimlerinden destek alarak onları dinleyip İslam ilmini daha kolay ve hızlı bir şekilde yaymak için çok büyük bir hizmet fayda sağlamıştır .
Süleyman bin Davud Ebu Eyyub El Haşimi İslam ve Fıkıh Ahlak Çalışmaları
Süleyman Bin Davud Ebu Eyyub El Haşimi Ahmet bin Hanbel, Ebu Yahya Saika, Hasen bin Muhammed ez -Za’ferani, Abbas bin Muhammed ed-Devri gibi dönemin İslami değer mücahitlerine da muazzam derecede yol gösterici bir âlim olarak başarısını kanıtlamayı bilmiştir. Ümmetin başına seçilebilecek yegâne âlimlerden olarak sahabe ve bilginlerce örnek gösterilen âlim hayatını İslam’a adayan İslami fıkıh bilginlerindendir. Bu süreçte oldukça başarılı ve aktif bir şekilde Kuran-i Kerim tilaveti sunan ve hafız olarak ta güçlü bir hafızada sahip olan Haşimi, alimlerin en yücesi sıfatına da mazhar olmasını bilmiştir.
Hayatını adeta İslam’a adayan alim, güzel ahlâk bilincini de, ilim derecesini ve ibadetlere olan duyarlılığını Peygamber sünneti sancağı altında şekillendirmiştir. Her fırsatta yüksek ilim kudretini ve ışığını çevresine yansıtmayı başaran âlim, derin tefsir bilgisini İslami ilim becerisini Allah rızası için vakfetmiş, bilgin toplumun değerlerini yücelten şifalı ve güzel ahlak bilinci ile hareket eden bir anlayışın da öncülüğünü yapmıştır. Süleyman bin Davud Ebu Eyyub El Haşimi ilmi kudretinin yani sıra güzel ahlaklı, İslami fayda derecesi ve kâmil insan sıfatı ile hem kendi çağdaşlarını hem de kendinden sonra gelen fıkıh ilimleri sunan âlimleri büyük bir duyarlılıkla etkilemeyi başarmıştır.