Çoğu insan Sünnilik mezhebi nedir? konusu hakkında araştırma yapmaktadır. Sünnilik bir mezhep olarak bilinmektedir. Mezhep ise dini ibadetleri gerçekleştiren kişilerin bir topluluğa verilen bir addır. İslamiyet üzerine kurulu olan birçok mezhep bulunmaktadır. Bu mezhepler biri ise Sünnilik mezhebidir. Sünnilik tarih açısından çok kez anlam değişikliğine uğramış bir kavram olarak bilinmektedir. İslamiyet döneminin ilk zamanlarında Hz. Ebu Hanife mezhebinin başında bulunmaktadır. Sünnilik mezhebi Ehli Hadise karşı olarak çıkmış olan bir kavramdır. Ehli hadis Müslümanlara Müslümanlık yolundan gidilmesi için yardımcı olan bir ekol olarak bilinmektedir. Bu ekol her zaman din anlayışını savunmuş olan bir ekoldür. Ama o zamanlar da devletleşme süreçleri fazla olduğu için bu mezhebe fazla katılım olmamıştır. Bu yüzden Sünnilik mezhebinin anlam genişlemesine uğramış olmuştur. 11.Yüzyıl zamanın da ise Türkler İslam dünyasın da siyası hayatın önemini savunarak Şiiliğin üstünlüğünü kazanmışlardır. Sünnilik Mezhebi Nedir?
Sünni Mezhepler
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in vefatından sonra ortaya pek çok devletler çıkmıştır. Bu devletler ise ayrıştırmalar gerçekleştirmiştir. Herkes kendi mezhebinin liderinin başa geçmesini istemiştir. Bazıları Hz. Ali`nin olmasını istemişlerdir. Hz. Ali de Şiilik inancına bakılarak imam konumunda olabilecek potansiyele sahip bir kişidir. Kişiler Hz. Ali’yi imam olarak kabul ederler fakat ona inanmadıklarını sürekli olarak ima ederler. Ama Sünni mezhepler de olan kişiler Hz. Ali`yi imam olarak kabul ederler. Bu olaydan sonra Sünniler ve Şiiler arasında çatışmalar başlamıştır. Belirli süre içerisinde bu mezhepler ibadet ve çeşitli konular yüzünden de çatışmalar yaşayıp ayrılmışlardır. Bu mezheplerin haricinde hariciler ise Hz. Ali’yi kabul etmeyerek onlar da bu gruptan ayrılmışlardır. Sünniliğin bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler şunlardır;
1.Sünni mezhebinde bulunan kişiler ilk dört halifeyi tanımaktadırlar ve saygı duymaktadırlar.
- Kimsenin imamlığı hak etmediklerini savunurlar ve bu durumdan da Şiilik mezhebi ile ayrılmışlardır.
- Şia mezhebinde bulunan kişilere kurtarıcı anlayışı bulunmamaktadır.
- İmamlık anlayışı yüzünden hiçbir imamlığa inanılmaktadır.
- Şiilik mezhebin de imamların masum ve günahsız olduğuna inanılmaktadır. Ama Sünni mezhepler de bu duruma inanılmamaktadır.
- Şia da genel olarak imamların sözleri dinlemektedir ve saygı duyulmaktadır. Ama Sünnilik de sadece Peygamber efendimiz Hz. Muhammed dinlenmektedir ve saygı duyulmaktadır.
Sünni ve Hanefi Aynı Mı?
Müslüman kişiler Peygamber efendimiz Hz. Muhammed`in vefatından sonra ayrıklıklar yaşamaya başlamışlardır. Müslüman kişiler Sünni ve Şia olarak ikiye ayrılmışlardır. Bu gruplar da kendi içlerinde olacak şekilde mezhepler oluşmaya başlamışlardır. Bu ikiye ayrılma İslam dinin de ciddi bir olay olarak bilinmektedir. Birçok kişi Sünni ve Hanefi aynı mı sorusunun cevabını merak etmektedir. Fakat Sünni ve Hanefi aynı değildir. Hanefi mezhebi Sünniliğe bağlı bir mezheptir. Sünnilik ve Hanefilik arasında fark bulunmamaktadır. Hanefilik, Sünniliğin kendi içinde ayrılmış ve oluşmuş mezheplerinden biridir. Bu mezhebin kurucusu İmam-ı Azamdır. Bu imam en büyük imam kurucudur. Mezhep de Müslümanlar tarafından mükemmellik ve kolaylık benimsenmiştir. Hanefilik mezhebi diğer mezheplere oranla daha fazladır.
Hanefi Mezhebi
Hanefi mezhebi İslamiyet’te en çok önemsenmekte olan mezheplerden biridir. Hanefi mezhebinin adı kurucusundan gelmektedir. Hanefi mezhebinin kurucusu ise Ebu Hanife’dir. Hanefi mezhebi diğer mezheplere oranla en çok tercih edilmekte olan mezheplerdendir. Hanefi mezhebi sıklıkla Türkiye, Özbekistan, Afganistan, Kazakistan da görülmektedir. Bu mezhebe inananlar kişilere Hanefi adı verilmektedir. Bu mezhep çok sayıda inanca ve kişiye sahip bir mezheptir. Bu mezhebin kendi içerisin de kollara ayrılmış şekilde mezhepleri bulunmaktadır.