Tabbenâvî ve Nûreddîn adıyla bilinen alimin gerçek adı Ali bin Muhammed bin Ahmed bin Yûsuf bin Muhammed’dir. Aslında Ali bin Muhammed Tabbenâvî adıyla ünlenmiştir. Mâliki mezhebine dahildir.
Tabbenâvî’nin Hayatı
Tabbenâvî hayatı hakkında bilgilerimiz kısıtlıdır. 1398 yılında (hicri takvime göre 800) şu an Mısır sınırları içerisinde bulunan Kahire’de doğmuştur. Eğitimini de Kahire’de almıştır. Burhaneddîn Senhûrî, Ebû Amr, Şemseddîn Muhammed bin Hüseyn Şernebâbilî, Nâsıruddîn Tabbenâvî, Şeyh Muhammed Küveys, Mecdüddîn Bermâvi, Fâkihânî, İbn-i Mâlik, Şemseddîn Bermâvî, Zeynüddîn Ubâde, Hanâvî ve Haccâri’den eğitim almıştır. Emîr Cemil Tabbenâvî’den eğitim almıştır. Emîr Cemil kendisine ev bile satın almıştır. Emîr Çakmak, Emîr Cemil’i siyasi nedenlerden dolayı hapse atmıştır. Emîr Cemil, Tabbenâvî’nin kendisine hapse gireceğini daha önceden söylediğini belirtmiştir.
Tabbenâvî 1483 yılında (hicri takvime göre 888) Kahire’de vefat etmiştir. Necm-i aynî Türbesi’ne defnedilmiştir.
Tabbenâvî’nin Eserleri
Tabbenâvî eserleri şunlardır:
- Urcuzetü fil Ceyb
- Vesiletül hadem ila ehlil halli vel harem
- El-Hamy ül Ahmedi
- Er-Ribat Üs Samedi
- Urcuzetü fil mikat
- Rahat ül kulüb
Mâliki
Sünni İslam’daki İslam hukukunun dört büyük mezhebinden biridir. 8. yüzyılda Malik bin Anas tarafından kurulmuştur. Malikilik, Kuran ve hadislere birincil kaynak olarak güvenir. Diğer İslami fıkıhlardan farklı olarak Maliki fıkıh, Medine halkının fikir birliğini İslam hukukunun geçerli bir kaynağı olarak kabul eder. Ortaçağda Maliki okulu, özellikle İslami İspanya ve Sicilya Emirliği olmak üzere Avrupa’nın bazı bölgelerinde bulundu. 9. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Maliki eğitiminin önemli bir tarihi merkezi Tunus Ukba Camii’ndeydi. Endülüs sonunda kaybedilmesine rağmen, Maliki bugüne kadar Kuzey ve Batı Afrika’daki hakimiyetini korumayı başardı. Ek olarak, okul geleneksel olarak Basra Körfezi’ndeki küçük Arap Devletleri’nde (Bahreyn, Kuveyt ve Katar) tercih edilen okul olmuştur. Maliki okulu esas olarak Malik bin Anas’ın, özellikle de El-Muvatta olarak da bilinen İmam Malik’in çalışmalarından türemiştir. Maliki mezhebinin ekolü olan Hanefi mezhebi ile çok yakından ilişkilidir. İbn Battuta, İbn Haldun, Kadı İyad, Sahnun, el-Kurtubi, Ebu İshak el-Shatibi, Emir Abdelkadir ve Hamza Yusuf gibi isimler Maliki mezhebindendir.