Tâcüddîn İbrahim Karamani ve İbrahim bin Bahşi adıyla bilinen bir Anadolu evliyasıdır. Tam ismi hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Tâcüddîn İbrahim Karamani’nin Hayatı
Tâcüddîn İbrahim Karamani hayatı hakkında bilgilerimiz kısıtlıdır. Antalya’nın Manavgat ilçesinde doğduğu düşünülmekle beraber doğum tarihi bilinmemektedir. İsmindeki Karamani ifadesinden dolayı Karaman ile bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Pîrî Halîfe ve Abdüllatîf Makdisî’den eğitim aldı. Pîrî Halîfe, Abdüllatîf Makdisî’den eğitim almıştır. Hocası Abdüllatîf Makdisî Konya’ya gitmiştir ve Pîrî Halîfe onu ziyaret etmek istemiştir. Bu ziyareti sırasında Tâcüddîn İbrahim Karamani de kendisine eşlik etmiştir. Pîrî Halîfe geri dönerken Tâcüddîn İbrahim Karamani’yi yanında götürecekti fakat hocası Abdüllatîf Makdisî’nin isteği üzerine götürmedi. Abdüllatîf Makdisî Bursa’ya gidecekti ve yanına Tâcüddîn İbrahim Karamani’yi de aldı. Zeyniyye tekkesinde çalıştığı için Taceddin-i Zeyni ismiyle de anılmaya başlamıştır. Hoca Rüstem mescid, İranlı alim Bahşayiş ise zaviyeyi yaptırmıştır. Abdüllatîf Makdisî hocanın halifesi olarak anılmıştır. Bu zaviye ve mescid için II. Mehmed’in Yıldırım Camii’ne giden sudan bir hat bağlattığı ve bazı vakıflar ile birleştirildiği söylenmiştir.. Tâcüddîn İbrahim Karamani’nin Uludağ’da inzivaya çekilmiştir. Bu inzivaya çekildiği yere Kastamonulu Hoca Rüstem derviş hücreleri yaptırdı. Daha sonra yakınına hamam ve çevresinde inşa edilen diğer yapılarla birlikte burası halk arasında Sûfîler yaylağı diye anıldı. Bostancı Dede ve Çanakçı Dede hizmetinde bulunmaktadır.
Abdüllatîf Makdisî 1461 yılında (hicri takvime göre 866) vefat edince onun yerine geçti. Veliyyüddinzâde Ahmed Paşa, Şeyh Hacı Halife ve Bursalı Mevlâ Ayas kendisinden eğitim aldı. Hocasının defnedildiği yerin etrafını da satın aldı. Yanına dergah, hamam ve mescid inşa ettirdi. Tâcüddîn İbrahim Karamani ise 1467 yılında (hicri takvime göre 872) Bursa’da vefat etmiştir. Abdüllatîf Makdisî’nin yanına defnedilmiştir. Vefatından sonra eğitim sırası halifesi Abdullah Kastamonî’ye geçmiştir.
Tâcüddîn İbrahim Karamani’nin Eserleri
Tâcüddîn İbrahim Karamani eserleri hakkında bilgi bulunmamaktadır. Bir eser yazıp yazmadığı bilinmemektedir. Zeyniyye sistemine uygun eğitim vermiştir. Zeyniyye silsilesinde yerini almış ve çok önemli bir figür haline gelmiştir fakat bu önemli alimin hayatı hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Sevenlerinin bazı eserlerinde hayatına dair bilgiler yer almaktaydı. Bunun dışında kesin bilgiler bulunmamaktadır.