Tâcüddîn Zâkir, Abdülvehhâb-ı Mısrî, Ebû Nasr ve İbn-i Arabşâh olarak bilinen fıkıh aliminin gerçek ismi Abdülvehhâb bin Ahmed bin Muhammed bin Abdullah bin İbrâhim’dir. Arap ilimleri ve fıkıh ilmi üzerine çalışmıştır.
Tâcüddîn Zâkir’in Hayatı
Tâcüddîn Zâkir hayatı hakkında elde edilen bilgilere göre şu anda Rusya sınırlarında bulunan Astrahan’da doğmuştur. 1410 yılında (hicri takvime göre 813) doğduğu düşünülmektedir. Tokat, Halep ve Şam’a seyahat etmiştir. Babası Kâdı Şîhâbüddîn bin Habâl’di ve ilk eğitimini ondan aldı. Ayrıca Sahîh-i Müslim, Şihâbüddîn Ahmed el-Hımsî, Şeyh Nûreddîn bin Halîl, Şerîf bin Emîr, Şeyh Takıyyüddîn Abdürrahîm el-Evkâcî, Sahîh-i Buhârî, Şeyh Nûreddîn bin Halîl ve İbn-i Hacer el-Askalânî’den eğitim almıştır. Şam ve Kahire’de kadı vekilliği yaptıktan sonra 1479 yılında Şam’a kadı olarak atandı. Şam’da bazı sorunlar yaşadığı için görevinden ayrılıp Kahire’ye döndü. Sargatrmışıyye Medresesi’nde eğitim vermeye başladı.
Tâcüddîn Zâkir’in her zaman abdestli olduğu ve hiç abdestinin bozulmadığına dair bir rivayet bulunmaktadır. Bazı takipçilerinin kendisini 9 gün boyunca izlediği söylenmektedir. Tâcüddîn Zâkir’e çok yemek yedirip abdestinin bozulup bozulmadığını kontrol etmişler. Hatta Tâcüddîn Zâkir’i odasında bile izlemişler. Sonucunda abdestinin bozulmadığını görmüşler fakat bu takip durumu Tâcüddîn Zâkir’in kulağına gitmiştir. Bunun üzerine çok üzülmüş, üzüntüden hastalanmıştır. Ramazan ayı boyunca abdesti bozulmamıştır.
Yavuz Sultan Selim’e karşı savaşmak isteyen kişileri uyarmıştır. Yavuz Sultan Selim’e karşı kazanamayacaklarını söylemiştir. Bu yüzden savaşmak isteyenlerin yanında olmamıştır.
Tâcüddîn Zâkir 1516 yılında (hicri takvime göre 922) Mısır’da vefat etmiştir. Kurmuş oldu dergahın bahçesine defnedilmiştir. Mezarı hala orada bulunmaktadır.
Tâcüddîn Zâkir’in Eserleri
Tâcüddîn Zâkir eserleri şu şekildedir:
- Ravdatür Raid fi ilmil Feraid
- El-İrşadül müfid li Halisit tevhid
- Şifaül kelîm fi medhi Nebiyyil kerim
- El-Cevherül mindad fi ilmil Halîl bin Ahmed
- Delailül İnsaf fil hilafiyyat
- Fethül Abir min fethil Habir fi ilmit Tabîr
- Manzümetün fi Nahv: Eser 4000 beyitten oluşmaktadır.
- Letaifül Hikem
- Keşfül Kurüb: Önemli alimlerin hayatından bahsetmiştir.
- Eşrefül Ensab
- Eşrefür Resail – etrafül Mesail
- El-Cevheretül Vadıyye