Tâhir Bin Abdullah ve Ebû Tayyib adıyla bilinen fıkıh aliminin gerçek ismi Tâhir bin Abdullah bin Tâhir bin Ömer et-Taberî’dir. Şafiî mezhebinden olduğu söylenmektedir.
Tâhir Bin Abdullah’ın Hayatı
Tâhir Bin Abdullah hayatı hakkında bilinenlere göre 959 yılında (hicri takvime göre 348) şu anda İran sınırlarında yer alan eskinin Taberistan’ında Âmül şehrinde doğmuştur. İsmindeki Taberî ifadesi Taberistan’dan gelmektedir. Ebu Bekir el-İsmaili, Ebul Hasan Dare Kutni, el-Muaffa bin Zekeriya el-Ceriri, Ebu Ali ez-Züccaci, Ebul Hasan el-Masercisi, Ebu Hamid el-İsfaraini ve Musa bin Cafer bin Amr gibi alimlerden eğitim almıştır. Ahmed bin Abdulcabbar et-Tuyuri, Ebu İshak eş-Şirazi, Ebul Mevahib Ahmed bin Muhammed, Hatip el-Bağdadi ve Ebu Nasır Ahmed bin Hasan eş-Şirazi kendisinden eğitim almıştır. Ömrünün sonlarına doğru Bağdat’a kadı olarak tayin edilmiştir. 1058 yılında (hicri takvime göre 450) Bağdat’ta vefat etmiştir. Bâb-ı Harb’a defnedildiği söylenmektedir.
Tâhir Bin Abdullah’ın Eserleri
Tâhir Bin Abdullah eserleri hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Taberistan Neresidir?
Taberistan, şu anki İran’ın kuzeyindeki bir eyalet olan Mazanderan’a verilen bir isimdi. Bölgenin yerlileri onu Mazanderan olarak bilse de, bölge Sasani döneminden beri Taberistan olarak anılıyordu. Amardiyalıların, günümüzde Mazanderan ve Gilan’ın bulunduğu bölgenin en eski sakinleri olduğuna inanılıyor. lk büyük krallığın kuruluşu, Hyrcanian krallığının başkenti Sadracarta ile kurulduğu MÖ bininci yıla kadar uzanıyor. Bilinen ilk hanedan, İsa’dan birkaç yüzyıl önce hüküm süren Faratatlar’dı. Gaşnaspiyanlar bölgeyi MS 528 yılına kadar yönetti, uzun bir savaş döneminden sonra Sasani Kralı I. Kavad son Gaşnaspian kralını yendi. Mazandaranis ve Gilaks, Arap işgaline karşı savaşan ilk İranlı grupları arasındaydı. Taberistan, İran’ın Müslüman fethine düşen son parçalarından biriydi ve yerel yöneticiler Abbasi Halifeliğinin tebaası haline gelinceye kadar yani 761’e kadar direnişini sürdürdü. Taberistan bölgesi hızla büyük bir Şii nüfusu kazandı ve 900’de Aleviler tarafından bir Zeydi Şii krallığı kuruldu. 930’da, Mardavij adlı bir Zerdüşt komutan Ziyarid hanedanını kurdu ve 935’te ihanete uğrayarak öldürülmeden önce kuzey İran’ın çoğunu fethetti. 1125 yılından itibaren Müslüman nüfusu artmıştır.