Yalan Söyleme Ve Yalan Yere Yeminin İslam Dinindeki Hükmü Nedir?

Yalan ve yalan söylemek doğru olmayan söz anlamına gelmektedir. İslam dininde yalan söylemek çok günahtır. Zor durum da bile kalınsa yalan söylenmemesi gerekmektedir. Yalan söylemek sizi o anda kurtarabilir. Fakat ahiret hayatınız da söylediğiniz yalanların hesabını vermekle mükellef olacaksınız. En zor durumlarınız da bile yalan tercihini seçmemeye dikkat etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Mecburiyetten yalan söylemek normal yalan söylemekten farksızdır.

Yalan Söylemek İle İlgili Hadisler

İslam dininde ise yalan söylemek ile ilgili bazı hadisler bulunmaktadır. Bu hadislerden bazıları şunlardır;

1.Resul-i Ekrem hadisinde şöyle buyurmuştur: “Bir Müslüman malından bir parça almak için yalan yere yapılan yemindir. “Bu hadiste açıklanmak istenen insanların mal sahibi olabilmek için boş yere söyledikleri yeminlerdir. Bu yeminler kişiyi öncellikle dünya hayatın da batırmaya sürükler. Ahiret hayatın da ise cehenneme sürükler.

  1. İbn-i Abbas bir hadisin de şöyle buyurmuştur: “ Kim görmediği bir rüyayı gördüm deyip anlatırsa, ahirette iki arpa tanesini birbirine düğümleme cezasına çarpıştırılır ve bunu da asla yapamaz“ Bu hadiste anlatılmak istenen de kişi görmediği şeyi gözleriyle görmüş olduğunu yalanlayarak anlatmasıdır. Bunun sonucun da ise ahiret hayatın da mümkün olmayan bir cezaya çarpıştırılır.
  2. Ebu Ümame bir hadisin de şöyle buyurmuştur: “Ben, haklı bile olsam münakaşayı terk eden kimseye cennetin bir kenarında köşk verileceğine eminim. Şakadan bile olsa yalan söylenin cennetin ortasın da bir köşk verileceğine kefilim. Ahlakını güzelleştiren kişiye de cennetin en üstün de bir köşk verileceğine kefilim. “Bu hadiste de yalan söylemeyi tercih etmeyen, ahlakı güzel olan kişilerin ahiret hayatlarının güzel geçeceğini açıklamıştır.
  3. Muaviye Bin Ceyde bir hadisin de şöyle buyurmuştur; “Yazıklar olsun o kimseye ki, konuşur da insanları güldürmek için yalan söyler! Yazıklar olsun ona, yazıklar olsun ona!“ bu hadis insanlar ilgi kazanabilmek için kendilerini acınacak duruma düşürdüklerini anlatmaktadır.

Evlilikte yalan yere yemin etmek eşinizin hakkına girmeniz demektir. Bunun telafisi olarak eşini hakkını ödemeniz gerekmektedir. Ve eşinizden helallik istemeniz gerekmektedir.

Yalan Yere Yemin Etmek

Doğru olmayan bir durum için yalan yere yemin etmek çok büyük bir günahtır. Doğru olmayan bir şey için yemin eden kişi yalanına Allah`ı şahit göstermiş olmaktadır. Allah`ın kutsal ismini kötüye kullanarak iftira da bulunmaktadır. Bu yüzden Peygamber efendimiz Hz. Muhammed günahların en büyüğü yemin ve yalan olduğu söylemiştir. Kişi yemin etmişse ve bu yemini bozmak istiyorsa kefaretini ödemesini gerekmektedir. Ama yalan çok büyük günah olduğu için yalan üzerine kefaret ödenemez. Yalan söyleyen kişi Allah`ın kutsal ismini göstererek günaha girdiği için tövbe etmesi gerekmektedir. Tövbe ettikten sonra ise böyle yanlışlar ve günahlar yapmamaya dikkat etmemesi gerekmektedir. Başka biri hakkında yemin edildiyse bu durum da tövbe etmek durumu kurtarmaz. Hakkında yalan söylediği kişiden helallik alması ve hakkını ödemesi gerekmektedir. Yoksa o kişinin hakkı üzerin de kalır ve bu hak ahiret hayatın da karşısına çıkar.

Hangi Durumlarda Yalan Yere Yemin Edilir?

Birçok Müslüman hangi durumlarda yalan yere yemin edilir sorusunun cevabını merak etmektedirler. Hiçbir durumda yalan yere yemin edilmemesi gerekmektedir. Yalan yere yemin etmek Allah’ın kutsal adını şahit göstermek demektir. Bu durumda da bu günah sizi ahiret hayatında cehenneme sürükleyebilmektedir. Zor durumda veya mecbur kaldığınız da bile yalan yere yemin etmemeniz gerekmektedir. Eğer ki edersiniz bu durum karşısında Allahtan af dileyerek tövbe etmeniz gerekmektedir. Ve bir daha yalan yere yemin etmemeniz gerekmektedir. Yalan yere yemin etme suçu sizi günahkar birisi yapar ve bunun cezasını ahiret hayatınız da ödersiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir